(Post)academiale opleiding monumentale kunst

Master-Glass is een vierjarige deeltijdopleiding in monumentaal glas, een aan architectuur gerelateerde kunstvorm die in Nederland sinds 1969 niet meer te studeren was. De interesse in deze vorm van glaskunst is de afgelopen jaren sterk toegenomen, omdat hierin internationaal veel vernieuwingen hebben plaatsgevonden. Architecten zijn op zoek naar volwaardige aanspreekpartners op dit gebied. Een van de doelstellingen van Master-Glass is proberen aan deze vraag te voldoen door studenten op te leiden tot volwaardige glasmonumentalisten.

Een zeer merkwaardige materie, glas: hard en toch kwetsbaar, verleidelijk in kleur en glans. Mondgeblazen glas uit Leerdam of geslepen kristallen bokalen, de geheimzinnige flonkering van kerkramen of zonnecellen in glas en glasvezelkabels, de koele aanraking van glazen sieraden of de schittering van een mozaïekwand, een (echte) Tiffany lampenkap of de glazen koepel bij de Sting, dat allemaal is glas. Glas brengt schittering en sprankeling in een ruimte, maakt objecten geheimzinnig of juist helder. Vanuit deze fascinatie voor glas als spannend, intrigerend werkmateriaal is Master-Glass ontstaan.Bij Master-Glass komen alle facetten van monumentale kunst aan bod. Allereerst wordt onderzoek gedaan naar licht. De geschiedenis van glas wordt behandeld, maar ook wat de nieuwste ontwikkelingen zijn. Daarnaast worden architectuur en de grondbeginselen daarvan bekeken. Materiaalkennis heb je zeker nodig en daarvoor staat ook werken met heet glas op het programma. Bovendien leer je al die verschillende glassoorten herkennen en benoemen.
Ontwerpen maken die in monumentaal opzicht kloppen is een van de belangrijkste onderdelen. En dan is het erg handig om de computer als eigentijds medium te kunnen toepassen.

Op het programma staan technieken voor wanden en vloeren: mozaïek met zijn vele toepasbaarheden en muurschildering. Maar natuurlijk ook glastechnieken zoals fusen (op dit moment helemaal in), applicatie, foliewerk en koudverf, werken met spiegels, glasdruk, etc.
Natuurlijk komen ook de oude brandschildertechnieken aan bod en wie dat wil kan zich specialiseren in het restaureren volgens de normen van monumentenzorg. Daar komt ook kennis van onze cultuurgeschiedenis bij kijken.

Werk van Doremieke Schop - Masterglass

Een stuk bedrijfskunde mag hierbij natuurlijk ook niet ontbreken, want de wetgeving is er niet gemakkelijker op geworden. Om de toekomstige glaskunstenaar kennis te laten nemen van bedrijfsmatig functioneren, is het natuurlijk aan te bevelen om stage te lopen in een glas-in-loodbedrijf. Daarnaast hebben wij verschillende  (stage)projecten, waaronder in Frankrijk waar het geleerde in praktijk gebracht kan worden door de restauratie van kasteel Méridon.

Elk jaar wordt een dagexcursie gehouden naar interessante architectuur met glastoepassingen, maar er is ook een studiereis met hoogtepunten van de glaskunst in Europa. Dit alles wordt begeleidt en geleerd door een keur van interessante leraren en kunstenaars.

Eerstejaars krijgen een inleiding in monumentaal werken met licht. Andere lessen worden onafhankelijk van het jaar waarin men zit gegeven. Daardoor is de mogelijkheid om ook van elkaar te leren optimaal.

Elk studiejaar wordt afgesloten met een presentatie van uitgevoerde werkstukken en ontwerpen, die beoordeeld worden door de betrokken docenten en examinatoren.